Новости

Прогласени победничките на ЕУ наградата за Ромска интеграција 2019 година

На 19 март 2019 година во салата Нобел во Брисел се оддржа прогласувањето на победничките на ЕУ наградата за Ромска интеграција 2019 година. Годинава акцентот беше ставен на Ромските жени, нивната борба и аспирации во заедницата, но и надвор од неа.

Беа доделени вкупно 14 награди во земјите на западен Балкан и Турција. 7-члена комисија составена од претставнички на ЕУ, УНДП, Советот на Европа и национални институции одлучуваа за изборот. Беа добиени 105 апликации од кои 24 апликации беа од Македонија.

Победнички од Македонија беа:

1 место Несиме Салиоска

2 место Салија Бекир Халим

Целата манифестација можеше да се проследи во живо.